كشت پاییزه با چالش مواجه است

محصولات پاییزه در سراشیبی تولید، آژیر قرمز در مهد كشاورزی

محصولات پاییزه در سراشیبی تولید، آژیر قرمز در مهد كشاورزی

گل چرم: مصرف بی رویه كودهای شیمیایی، كم توجهی به اصول و یافته های تحقیقاتی و علمی، پایین بودن سطح كشت مكانیزه، تولید محصولات زراعی و پاییزه مازندران را در سراشیبی قرار داده است.


خبرگزاری مهر - گروه استان ها: تولید كم محصولات زراعی در واحد سطح در حالی است كه مازندران بهترین خاك كشور را دارد و روند نزولی تولید محصولات زنگ خطری برای كشاورزی استان مازندران به صدا درآورده است. ۵۱ هزار تن سطح كشت گندم، ۲۶ هزار تن جو و ۲۳ هزار تن كلزا در استان انجام می شود و سال زراعی قبل ۱۲۳ هزار تن گندم، ۳۲ هزار تن جو و ۲۶ هزار تن كلزا در استان تولید شد. همین طور میزان عملكرد تولید گندم سال زراعی ۹۷-۹۶ حدود دو هزار و ۹۹۸ كیلوگرم بود كه در سال زراعی ۹۸-۹۷ به دو هزار و ۴۰۰ كیلوگرم رسیده است. تولید جو نیز از یك تن و ۵۰۰ كیلوگرم در هكتار به یك تن و ۱۰۰ كیلوگرم و تولید كلزا نیز كاهش داشته است. عباس پورنصرالله مدیر محصولات زراعی جهاد كشاورزی مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر درباره دلیل كاهش تولید محصولات پاییزی آنرا زیبنده استان مازندران ندانست و اظهار داشت: مازندران بهترین خاك كشور را دارد و با این عملكرد تمامی زحمات كشاورزی و تحقیقاتی زیر پرسش می رود.
پورنصرالله بابیان اینكه بهترین رقم محصولات كشاورزی در استان تولید می شود افزود: متوسط عملكرد محصولات كشاورزی در مازندران پایین است و در كشور از این نظر زیرسئوال هستیم. متوسط عملكرد محصولات كشاورزی در مازندران پایین است و در كشور از این نظر زیرسئوال هستیم وی مصرف بی رویه كودهای غیر تكلیفی را همچون دلیلهای كاهش روند تولید در عملكرد سطح می داند و می گوید: ۱۰ هزار برند كودی غیر تكلیفی داریم و كارگزاری بجای كود تكلیفی، كود غیر تكلیفی به كشاورز می دهد ولی نحوه مصرف را به كشاورز نمی گویند و مصرف خودسرانه همچون تهدیدات است. وی درعین حال از كشف ۷۰ تن كود فسفات غیرمجاز در ساری آگاهی داد و پایین بودن سطح كشت مكانیزه را از دیگر چالش های فراروی كشت پاییزه می داند و عنوان می كند: هرچند در این چند سال ازنظر كشت مكانیزه روند صعودی داشتیم ولی روند آن رضایت بخش نیست. پورنصرالله به سوژه كنترل بموقع آفات و بیماری ها اشاره و تاكید می كند: اگر در گندم حتی هفت تا ۱۰ روز تأخیر در سم پاشی داشته باشیم فایده ندارد و باید علف هرز را كنترل نماییم. مدیر محصولات زراعی جهاد كشاورزی مازندران با اشاره به سطح كشت كلزا در ۲۳ هزار هكتار ادامه می دهد: در كلزا كنترل علف هرز پیش از كشت بسیار پایین است و تنها در سه هزار و ۵۰۰ هكتار پیش از كشت علف كش مصرف شده است، بااینكه علف كش های پیش از كشت قوی داریم ولی مصرف پایین است. وی خاك ورزی غیرفنی را از دیگر مشكلات بیان می كند و می گوید: در اراضی دشت، شیب دار و شالیزاری خاك ورزی و دیسك بسیار نامناسب صورت می گیرد و اصول فنی رعایت نمی گردد درحالی كه پس از دیسك زدن در زمین بدون تسطیح، كشت انجام می شود. پورنصرالله بابیان اینكه روش آماده سازی زمین مناسب نمی باشد، ماندابی بودن اراضی را مسئله مهمی دانست و اظهار داشت: زهكشی مناسب نداریم و باز می بینیم در این اراضی كشت دوم صورت می گیرد برای اینكه در زمین ماندابی باید با روش كشت مناسب مانند پشته ای به تولید محصولات پرداخت. مدیر محصولات زراعی جهاد كشاورزی مازندران به سیاست جهاد كشاورزی در سال زراعی جدید اشاره نمود و بابیان اینكه بذر و كود به اندازه كافی وجود دارد تاكید كرد: باید پای كشاورز به مركز جهاد كشاورزی باز شود و هیچ كارگزاری حق ارائه كود بدون حواله مراكز جهاد كشاورزی ندارد. پورنصرالله تصریح كرد: همین طور كارشناس پهنه باید حداكثر مدیریت ۵۰۰ هكتار از مزارع را عهده دار شود و كشاورز، كارشناس پهنه را بشناسد و به وی بازگشت كند.
وی از كشاورزان مراكز دیم و كوهستانی خواست تا نسبت به مصرف كودهای پایه برای كشت اقدام نمایند تا انشالله عملكرد محصولات زراعی را افزایش دهیم. توجه به تحقیقات در مراحل رشد گیاه و محصولات زراعی مسئله مهم و حیاتی می باشد كه می تواند عملكرد تولید محصولات پاییزه را در مازندران رشد دهد. محمودرضا رمضان پور رئیس مركز تحقیقات و آموزش كشاورزی و منابع طبیعی مازندران بابیان اینكه این مركز از بخش های مختلفی مانند بخش تحقیقات آب وخاك، گیاه پزشكی و اقتصاد اجتماعی تشكیل شده است اظهار داشت: باید با تدوین برنامه های مناسب چالش های فراروی كشت پاییزه را برطرف نماییم. خوشبختانه در مناطق مختلف، ایستگاه های تحقیقاتی وجود دارد و همكاران با حضور در كنار كشاورزان و كارشناسان می توانند كمك كار باشند وی در گفتگو با خبرنگار مهر، آموزش و تحقیق را سبب رونق و توسعه كشاورزی و افزایش عملكرد محصولات زراعی برشمرد و اظهار داشت: خوشبختانه در مناطق مختلف، ایستگاه های تحقیقاتی وجود دارد و همكاران با حضور در كنار كشاورزان و كارشناسان می توانند كمك كار باشند. وی با اشاره به اینكه هسته های اولیه بذر در مراكز تحقیقات شكل می گیرد و اگر درزمینهٔ تولید بذر فعالیت نكنیم با چالش مواجه می شویم اظهار داشت: به این جهت دو رقم گندم رقم معراج و كلاته و یك رقم كلزا تولیدشده است. این محقق با تاكید براینكه درباره تغذیه گیاهی تمام دستورالعمل های لازم را بر طبق پراكنش عناصر غذایی ارائه كرده ایم افزود: پراكنش عناصر غذایی تعیین می كند چه میزان و چه زمانی كود شیمیایی استفاده نمائیم و تابحال در آزمایشگاه بیشتر از پنج هزار نمونه خاك در استان مورد آنالیز قرار گرفته كه از این نظر در كشور پیشرو هستیم. وی تصریح كرد: مازندران در تعیین عناصر غذایی جزو استان های پیشگام است برای اینكه اكوسیستم مزارع مازندران نیازمند توجه است ولی مهم ترین موضوع، برای افزایش عملكرد محصولات زراعی توجه به بیولوژی رشد گیاه است و اینكه بدانیم چه زمانی گیاه نیازمند كود و سم است.
مدیر مركز آموزش و تحقیقات كشاورزی مازندران اشاره كرد: استفاده غیراصولی و نابجا از كودهای شیمیایی نه تنها در تغذیه گیاه تأثیر ندارد بلكه سبب آلودگی محیط زیست نیز می شود. رمضان پور بابیان اینكه مرحله پنجه زنی در تولید گیاه و محصولات زراعی بسیار مهم می باشد عنوان كرد: باید به مرحله پنجه زنی در رشد گیاه دقت كنیم تا با عملكرد بالا دركشت مواجه شویم. همین طور عزیزالله شهیدی فر رئیس سازمان جهاد كشاورزی مازندران نیز بابیان اینكه ۲۰ درصد واردات كشور مربوط به روغن و كنجاله است تاكید كرد: باید به كشت محصولات پاییزه خصوصاً كلزا توجه جدی تری شود. وی با تاكید براینكه مباحث علمی و یافته های تحقیقاتی در تولیدات نباید فراموش شود اضافه كرد: ۲۰ درصد واردات كشور مربوط به سویا و كنجاله و روغن است بدین سبب باید كشت كلزا با جدیت بیشتری صورت گیرد تا هم افزایش تولید روغن را داشته باشم و هم از وابستگی به خارج كاسته شود. وی اشاره كرد: در كشت محصولات پاییزه نظیر كلزا باید ضمن تأمین نهاده ها و بذر به كشاورزان اطلاعات فنی ارائه نمود.


منبع:

1398/07/01
22:04:12
5.0 / 5
5771
تگهای خبر: تولید , جهاد كشاورزی , كشاورزی , محصول
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
گل چرم