گزارش،

وقت تنگ معشوره

وقت تنگ معشوره

گل چرم: لرستان معشوره یکی از سدهای کلیدی لرستان بوده که از آن به نام سد مهم توسعه کشاورزی استان یاد می شود و مردم چشم انتظار افتتاح و بهره برداری از آن هستند.


مطالعات سد بتنی دو قوسی تنگ معشوره در سال ۸۱ شروع و به عنوان مصوبه سال ۱۳۸۴ سفر هیات دولت به لرستان در چهارم خردادماه سال ۹۲ با سفر محمود احمدی نژاد به استان کلنگ زنی شد.
با روی کارآمدن دولت سیزدهم پیگیری برای شروع باردیگر عملیات ساخت این سد حیاتی جزو مهم ترین برنامه های فرهاد زیویار استاندار لرستان قرار گرفت و با پیگیری های گوناگون خبرهای خوبی از شروع به کار معشوره در رسانه ها منتشر گردید ولی...


این سدِ کلیدی که از آن به نام زیرساخت مهم توسعه کشاورزی لرستان که اینروزها بالاتر از پیش تشنه آب است یاد می شود همیشه جزء مطالبات اصلی مردم استان بوده و همچنان منتظر افتتاح و بهره برداری از آن هستند.

تکمیل سد نیازمند ۵ همت
در خصوص آخرین وضعیت این سد داریوش حسن نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان به ایسنا اظهار داشت: این سد در تقریباً ۹۰ کیلومتری شمال غربی شهرستان خرم آباد و به کارفرمایی شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران درحال اجراست.
وی با اعلان اینکه بیست و پنجم آبان ۱۳۹۳ زمین برای پروژه تحویل پیمانکار شد به اهداف این سد اشاره نمود و افزود: تامین آب صنعت به میزان ۶ میلیون مترمکعب، تامین ۱۷ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی، تامین ۱۶۲ میلیون مترمکعب آب کشاورزی، کنترل سیلاب با دبی ایمن ۶۵۰ متر مکعب در ثانیه و تولید ۱۶۳ گیگاوات ساعت انرژی همچون اهداف اجرای سد معشوره هستند.
این مسئول با اعلان اینکه مجوز ماده ۲۳ سد معشوره مردادماه امسال گرفتن شده است، اشاره کرد: شهرستان های سلسله، دلفان، چگنی، رومشکان معمولان و کوهدشت از این سد بهره مند خواهند شد، باتوجه به ارتفاع بالای سد، بدون نیاز به پمپاژ آب به این شهرستان ها آبرسانی به انجام می رسد.


او افزود: امسال طبق قراردادی که قبلا با قرارگاه خاتم الانبیاء منعقد شده بود کار پیش رفت ولی در بودجه ۱۴۰۴ برای این سد اعتبار پیش بینی خواهد شد.
مدیرعامل آب منطقه ای لرستان اشاره کرد: پس از اختصاص بودجه، مناقصه برگزار و با پیمانکار قرارداد منعقد خواهد شد و عملیات اجرائی سد بصورت رسمی شروع می شود.
وی اعتبار مصوب سال جاری معشوره را ۱۵۰ میلیارد تومان اعلام نمود و اظهار داشت: برای تکمیل کل پروژه ۵ هزار میلیارد تومان با احتساب سهم هزینه تملک اراضی اعتبار لازم است و اگر اعتبارات لازم محقق شود در شهریور سال ۱۴۰۵ آبگیری خواهد شد.
حسن نژاد یکی از دلیلهای تاخیر در انجام این پروژه را خشکسالی های سالهای اخیر مطرح کرد و افزود: در زمان وزارت آقای چیت چیان، اختصاص های حوزه کرخه را برای بازبینی و بررسی دوباره طرح ها متوقف کردند که یکی از پروژه های این حوزه، همین پروژه سد معشوره بود. در آن زمان این پروژه حجم مخزن قابل توجهی داشت، اما باتوجه به میزان بارش ها و تغییرات اقلیمی بازبینی ای صورت پذیرفت و امیدواریم به زودی کار راه اندازی این پروژه شروع شود.

معشوره، نقطه حیاتی اقتصاد لرستان
اهمیت اجرا و راه اندازی معشوره به حدی است که هادی هاشمی نیا عضو کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس از این سد به عنوان یک نقطه حیاتی برای اقتصاد لرستان و حتی منطقه یاد کرد.
وی در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: سد معشوره پایین ترین سد از نظر موقعیت جغرافیایی و آبدهی در نورآباد بوده ولی شهرستان های پلدختر، چگنی و کوهدشت نیز از این سد بهره مند می شوند.


هاشمی نیا افزود: با ساخت سد معشوره بخش اعظمی از اراضی دیم استان، به ویژه این چهار شهرستان به آبی تبدیل گشته و موجب رونق اقتصاد کشاورزی شود و راه اندازی آن بسیار حیاتیست.
وی با اعلان اینکه سد معشوره پس از سد رودبار بزرگترین سد استان لرستان است که اجرائی می شود، اشاره کرد: استان لرستان زمینه کشاورزی را دارد و یکی از محورهای توسعه استان همین بخش است که باید در این زمینه متمرکز شویم.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اعلان اینکه راه اندازی معشوره می تواند پیشران اصلی اتفاقات خوب باشد، افزود: تلاش می کنم اعضاء کمیسیون کشاورزی و وزیر جهاد کشاورزی را برای بازدید از سد معشوره دعوت کنم.
این نماینده مجلس تامین نیازهای آبی و روان آبی در عرصه کشاورزی را یکی از ضروریات لرستان برشمرد و اضافه کرد: بر اساس گزارش سازمان برنامه وبودجه نیاز آب ذخیره در استان بین ۴ تا ۵ میلیارد مترمکعب است.

سد معشوره تبدیل به یک تکلیف شده است
علی امامی راد نماینده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس شورای اسلامی نیز وجود معشوره را برای لرستان حیاتی می داند و می گوید: مشکل کشور، لرستان و بیش از همه شهرستان کوهدشت تامین آب است.
وی افزود: سد معشوره تبدیل به یک تکلیف شده است و با وضعی که در بحث ذخیره سازی آب در لرستان به آن گرفتار شده ایم راهی غیر از راه اندازی معشوره وجود ندارد.
این نماینده مجلس افزود: معتقدم این دوره از مجلس و مدیریت جدید، باید بهتر و قویتر از گذشته عمل کند و تصورم این است که سرنوشت و کارنامه عمرانی استاندار و نمایندگانی که در رابطه با سد معشوره هستند و همین طور شخص من در گرو ساخت این سد در زمان مناسب می باشد.


نماینده مردم کوهدشت و رومشکان در مجلس شورای اسلامی افزود: بودجه های دولت و مجلس که با پیگیری های همکاران به این سد اختصاص داده شده کفایت تکمیل آنرا نمی کند.
وی اشاره کرد: ما بدنبال راهکارهایی هستیم که حرکت های بزرگ تر، کارسازتر با پشتیبانی دولت و مجلس انجام دهیم و انشالله هرچه زودتر مشکل این سد حل شود.
امامی راد بیان کرد: با وجود این که بیشتر کره زمین را آب گرفته اما مشکل آینده بشر این مایه حیاتی بوده و به تبع آن مشکل کشور، استان لرستان و بیش از همه شهرستان کوهدشت تامین آب است.
وی تکمیل پروژه سد معشوره را یکی از مطالبات مهم استان مطرح کرد و اضافه کرد: با تکمیل این پروژه بخش کشاورزی چند شهرستان همچون خرم آباد، دلفان، کوهدشت، چگنی و رومشکان تقویت خواهند شد.

تکمیل سد معشوره، مطالبه جدی مردم لرستان
حجت الاسلام والمسلمین، سیداحمدرضا شاهرخی نماینده ولی فقیه در لرستان نیز اظهار داشت: سد معشوره همچون طرح های اولویت دار و مهم لرستان است که در مسافرت رییس جمهور شهید آیت الله رئیسی به استان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و جزء مصوبات سفر بود.
وی با اعلان اینکه این سد از پروژه های اولویت دار استان لرستان است، اضافه کرد: تکمیل سد معشوره به عنوان مطالبه جدی مردم لرستان و تسریع در روند اجرای آن جزء با اهمیت ترین اولویت های مسئولین باید باشد.


شاهرخی اظهار داشت: لرستان جزء پنج استان پربارش کشور هست و لازم است نگاه بلندمدت در ساخت این سد وجود داشته باشد.

۱۶۱ میلیارد برای سد معشوره لحاظ شده است
با توجه به لزوم تزریق اعتبار برای سرعت بخشیدن به اجرای سد تنگ معشوره رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان اظهار داشت: ۱۶۱ میلیارد تومان هم اکنون برای سد معشوره لحاظ شده است.
سمانه حسن پور اظهار داشت: تا پایان ۱۴۰۳ اعتبارات خوبی برای سد معشوره لحاظ شده است.
وی بیان کرد: ۱۶۱ میلیارد تومان هم اکنون برای سد معشوره لحاظ شده است که با صدور مجوز ماده ۲۳ این سد، این اعتبارات افزایش خواهد داشت.


رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی لرستان اظهار داشت: حتما تقویت اعتبارات و اختصاص سد معشوره از نظر اختصاص و اعتبار را برای تکمیل شدن آن پیگیری خواهیم کرد.
حسن پور افزود: سد معشوره از نظر موقعیت خوبی که برای احیای کشاورزی برای استان، به خصوص منطقه دارد، موجب آبادانی و حتی رونق گردشگری خواهد شد.

آب برای لرستان بسیار حیاتی است
وجود سد معشوره و بهره برداری از آن چنان تاثیر مهمی در اقتصاد لرستان که غالبا کشاورزی است می گذارد که سعید شاهرخی استاندار جدید لرستان در گفت و گو با ایسنا نیز مسئله آب را برای استان بسیار حیاتی می داند و می گوید: اگر بخواهیم توسعه را در استان شتاب دهیم باید زیرساخت ها را در این زمینه به سرعت توسعه بدهیم.
وی که درحاشیه بازدید از معشوره با ایسنا صحبت می کرد، اضافه کرد: همانطور که به کرات طی چند روز اخیر گفتم و پیگیر هستم مسئله آب برای لرستان بسیار حیاتی بوده و اگر بخواهیم توسعه را در استان شتاب دهیم باید زیرساخت ها را در این زمینه به سرعت توسعه بدهیم.
شاهرخی اضافه کرد: یکی از زیرساخت ها بحث تامین آب و تکمیل سدهایی است که سال هاست در نقاط مختلف استان شروع شده و باید به نتیجه برسانیم.
استاندار لرستان اشاره کرد: سد معشوره، از مهم ترین سدهایی است که می تواند چهار شهرستان استان را تحت تأثیر قرار داده و روند شتابانی به توسعه این شهرستان ها بدهد که در آغازین روزهای حضورم از این سد بازدیدکردم.


وی افزود: با حضور امامی راد نماینده مردم شهرستان های کوهدشت و رومشکان و هاشمی نیا نماینده خرم آباد و چگنی در مجلس، در محل کارگاه اجرای سد حضور پیدا کرده و آخرین وضعیت را به طور میدانی رصد کردیم.
نماینده عالی دولت در لرستان اظهار داشت: خوشبختانه با تلاش دولت و پیگیری های نمایندگان پیشنهادات خوبی برای تامین منابع مالی در سال ۱۴۰۴ داده شده و با توجه به این که الان در پروسه تصویب بودجه برای سال آینده هستیم، همه تلاشمان این است که بتوانیم رقم قابل توجهی را برای این پروژه اختصاص دهیم.
وی افزود: باتوجه به گفته متولیان و مجریان طرح، امیدواریم بتوانیم ظرف سه سال آینده این سد را آبگیری و مورد بهره برداری قرار دهیم.
شاهرخی تصریح کرد: نجات شهرستان کوهدشت در اجرای این سد بوده، همین طور رفع مشکلات آبی شهرستان های چگنی، دلفان و خرم آباد در اجرای این پروژه است؛ به همین دلیل اولویت جدی ما اجرای این سد بوده و مصممیم همه توانمان را به اتفاق نمایندگان استان بکار بگیریم تا به عاقبت برسد.
شاهرخی در ادامه اظهار داشت: باتوجه به منابعی که در اختیار ماست و نگاه بلندی که به آینده داریم، باید منابعمان را طوری سامان دهیم که بطور متوازن تمام استان را پوشش دهد.
وی ادامه داد: باتوجه به کار کارشناسی انجام شده، میزان حجمی که برای بهره برداری از سد معشوره درنظر گرفتیم قادر می باشد نه فقط شهرستان کوهدشت بلکه شهرستان های همجوار را پوشش و متحول کند.


استاندار لرستان اشاره کرد: یقینا ما آن چه نیاز و حق مردم بوده را دنبال خواهیم کرد و تلاشمان این است که سد معشوره به سرعت ساخته شود.
شاهرخی اشاره کرد: در طولانی مدت از این پروژه در تامین آب کشاورزی و شرب و حتی تولید برق مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
به گزارش گل چرم به نقل از ایسنا، امروز که زنگ خطر کمبود آب و هدر رفت بی رویه آن در لرستان به صدا درآمده و کشاورزان استان با عدم رعایت الگوی کشت بدنبال کسب درآمد و رفع نیازهای خانواده های خود هستند، راه اندازی سد معشوره می تواند نقش سرنوشت سازی را برای اقتصاد خانوارهای لرستانی ایفا کند.




منبع:

1403/08/19
10:59:46
5.0 / 5
36
تگهای خبر: تولید , جهاد كشاورزی , سفر , كشاورزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
گل چرم