مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد كشاورزی:

ضریب تبدیل شلتوک به برنج به بیشتر از ۶۰ درصد رسید

ضریب تبدیل شلتوک به برنج به بیشتر از ۶۰ درصد رسید

به گزارش گل چرم، مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: واحدهای شالیکوبی با به روز کردن تجهیزات به سمت افزایش ضریب تبدیل شلتوک به برنج رفته اند و امروز این ضریب به بیشتر از ۶۰ درصد رسیده است.



به گزارش گل چرم به نقل از مهر، برنج دومین محصول پرمصرف ایران پس از گندم است. در برنامه دولت و طرح جامع الگوی کشت ۳ استان شمالی با عنایت به اقلیم آنها برای کشت برنج انتخاب و سیاستگذاری انجام شد.
در این راستا بیشترین سطح زیر کشت برنج در استان مازندران است، دومی در ارتباط با استان گیلان بوده و سومین استان برنج کار هم گلستان است. یکی از پارامترهای مهم برای انتخاب این ۳ استان، شرایط اقلیمی و میزان آب و رطوبت آنها است. اگر مثلا در استانهای شمالی به ازای هر کیلو گرم برنج ۴.۵۰۰ لیتر آب مصرف می شود در دیگر استان ها این عدد به ۱۰ تا ۱۵ هزار لیتر می رسد. محدودیت آبی و حفظ منابع پایه، کشت یک سلسله محصولات همچون برنج را در بعضی استان ها محدود کرده است. عمده کشاورزان در این بخش خرده مالک با زمینهای محدود بوده که آب مورد نیاز آنها از منابع آبی سبز تأمین می شود.
کشاورزی در ایران چون معیشتی است و کشاورزان درآمد دیگری ندارند تلاش می کنند کشت را بگونه ای مدیریت کنند که بر عکس سالهای قبل که یک کشت انجام می دادند و زمین را برای سال زراعی بعد رها می کردند، ضریب کشت را افزایش داده و کشت دوم انجام دهند.
ضریب کشت در برخی از شهرستان ها ۱.۸ و در بعضی دیگر ۲ است؛ به این مفهوم که یک کشاورز کشت برنج را از اسفند ماه و اوایل فصل بهار آغاز می کند و با برداشت آن در مرداد و شهریور، کشت بعدی که به شکل راتون یا دونوج است صورت می گیرد. در نتیجه امکان دارد سطح زیرکشت افزایش پیدا نکرده باشد اما ضریب کشت صعودی بوده است. بدین سان اگر سالهای قبل میزان کشت در هر هکتار ۳ هزار و ۲۰۰ تن بود، می تواند امروز به ۶ تا ۷ هزار تن برسد.
در این راستا سهراب سهرابی، مجری طرح گندم و برنج وزارت جهاد کشاورزی برآورد کرد، برداشت ۴.۷ میلیون تن شلتوک برنج از سطح ۷۵۰ هزار هکتار اراضی کشور صورت گیرد.
وی اضافه کرد: از ۴ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید شلتوک، حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج سفید به دست می آید. از این میزان تولید، ۷۰ درصد در ارتباط با ارقام محلی و ۳۰ درصد ارقام پرمحصول خواهد بود.
وی پیشبینی کرد؛ سال جاری تولید برنج سفید ۷۰۰ هزار تن نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد داشته باشد.
سهرابی در رابطه با زراعت رتون و کشت مجدد برنج هم اظهار نمود: علاوه بر ۷۵۰ هزار هکتار سطح کشت برنج، ۱۲۰ هزار هکتار هم کشت رتون و ۷۰ هزار هکتار کشت مجدد داریم و برداشت از این اراضی، مهر ماه صورت می گیرد.
وی خاطرنشان کرد: از ۷۵۰ هزار هکتار سطح کشت برنج، حدود ۷۰ درصد آن در ارتباط با استانهای گیلان، مازندران و گلستان است.
مجری طرح گندم و برنج وزارت جهادکشاورزی مصرف بذور اصلاح شده، مصرف متعادل کود، توسعه مکانیزاسیون، توسعه روش خشکه کاری، افزایش بهره وری، ایجاد مزارع الگویی، مدیریت مزرعه و مبارزه با آفات، بیماری ها و علف های هرز را از مهم ترین دلایل افزایش تولید برنج امسال نام برد.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون بیشتر از ۷۲ درصد کشت برنج با دستگاه نشاکار و ۲۸ درصد به روش سنتی و با دست صورت می گیرد. همینطور ۹۳ درصد برداشت برنج هم به شکل مکانیزه و تنها ۷ درصد به روش سنتی صورت می گیرد.
سهرابی با اشاره به اینکه واحدهای شالیکوبی هم با به روز کردن تجهیزات خود به سمت افزایش ضریب تبدیل شلتوک به برنج رفته اند، اظهار داشت: ضریب تبدیل شلتوک به برنج در کشور به بیشتر از ۶۰ درصد رسیده است.

1403/07/08
14:27:24
5.0 / 5
264
تگهای خبر: تولید , جهاد كشاورزی , كشاورزی , محصول
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
گل چرم