اونس جهانی طلا، بازار طلای ایران را هم قبضه کرد

اونس جهانی طلا، بازار طلای ایران را هم قبضه کرد

گل چرم: از شروع سال قبل رکود شدیدی بر بازار طلای کشور حاکم بود و شاهد معاملات چندانی در این بازار نبودیم، در نیمه دوم سال نیز این بازار افت و خیز بسیاری را تجربه کرد، اما این دفعه خبری از تقاضاهای کاذب نبود؛ همین طور برای بازه طولانی (حداقل تا قبل از ماه پایانی سال) نرخ ارز در داخل در محدوده ثابت و کم نوسان قرار داشت؛ بر این اساس می توان علت عمده اصلی نوسانات در بازار سکه و طلای داخلی در اینروزها را ناشی از نوسانات قابل توجه در بازار جهانی طلا دانست.


به گزارش گل چرم به نقل از ایسنا، از حدود شش ماه پیش، بازارهای جهانی تحت تاثیر اتفاقات متفاوت، رکوردشکنی های پی درپی را رقم زده است.
طلا، فلز زرد گرانبهایی است که به صورتی پناهگاهی امن برای سرمایه گذاران محسوب می شود، با هجوم تقاضاکنندگان و همین طور روند نزولی دلار جهانی انتظارها برای رکوردشکنی تاریخی را زودتر از زمان برآوردها، افزایش داد. قبل از شروع سال ۲۰۲۴، اظهارنظرهای مختلفی در مورد شیب مثبت این فلز گرانبها و رکوردهای تاریخی آن بعد از کاهش نرخ تورم، در آستانه تغییر مسیر سیاست های انبساطی ارائه می شد؛ اما چند عامل مسیر احتمالی را اندکی تغییر داد.
یکی از عوامل موثر بر افت و خیز بهای طلا در جهان، تنش های ژئوپلیتیک (سیاست های جغرافیایی و درحقیقت منافع بازیگران سیاسی بین المللی متمرکز در یک منطقه) بوده است؛ همانطور که اشاره شد، در طول تاریخ، همیشه طلا به عنوان یک دارایی با قابلیت حفظ ارزش دارایی سرمایه گذاران در مقابل فشارهای تورمی بوده و هست؛ بدین سبب سرمایه داران، معامله گران و حتی گاهی سرمایه داران خرد (مردم عادی) در راستای حفظ دارایی های خود در بین تنش ها، به این بازار طلایی، روی می آوردند.
علاوه بر این، نوسانات ارزی جهانی نیز در نوسان اونس جهانی طلا کم تاثیر نبوده است؛ با افزایش تورم، دلار جهانی به بالای کانال ۱۰۰ واحدی راه پیدا کرد. این شاخص همزمان با افزایش نرخ بهره تقویت می شود و بازارهای جهانی همچون طلا را که بر خلاف جهت آن در حرکت هستند، با شیب کاهشی روبه رو می کند.
عوامل دیگر همچون ادراک ثبات اقتصادی، نرخ بهره و بررسی ریسک سرمایه گذاری، عرضه و تقاضا در بازار جهانی و… نیز از دیگر عواملی هستند که بی تاثیر در روند قیمت جهانی طلا نبوده و در این بازار نقش مهمی ایفا کرده اند.
باتوجه به شرایط فعلی اقتصاد آمریکا، تعدادی از مقامات کمیته بانک مرکزی جهانی معتقدند که تورم نقطه به نقطه در ایالات متحده همچنان در سطوح بالایی قرار دارند و بانک مرکزی بایستی تا اطمینان کامل از بازگشت تورم به سطح هدف (۲ درصد)، نرخ بهره را در سطوح سابق خود (در حدود ۵.۲۵ تا ۵.۵ درصد) حفظ کند.
اوایل اسفند ماه ۱۴۰۲ بود که قیمت جهانی طلا با افرایش یکباره مرز ۲۰۰۰ دلار را رد کرد و به ۲۰۲۹ دلار رسید؛ پس از آن هم روند صعودی خودرا ادامه داده و به ۲۰۴۴ دلار هم صعود کرد، اما یک دفعه در عرض دو هفته (در نیمه اسفند ماه)، افزایش شایان توجهی در عرصه اونس جهانی طلا صورت گرفت که حدود ۸۱ دلار صعود قیمت داشت و ۲۱۶۴ دلار بها گرفت.
این نوسانات قابل توجه در بازار جهانی طلا که تقریباً از شروع سال میلادی شروع شده، اینروزها به اوج خود رسیده و پنجشنبه هفته گذشته (۹ فروردین ماه) بار دیگر وارد کانال ۲۲۰۰ دلار شده و سومین رکوردشکنی خود در یکماه اخیر را ثبت کرد؛ بطوریکه بهای هر اونس طلا به ۲۲۲۵ دلار رسید. تا لحظه انتشار این گزارش نیز این فلز گرانبها به بالاترین رکورد تاریخی خود رسیده و کانال ۲۲۷۰ دلار را فتح کرده است.
آخرین بررسی ها (بدون اعمال نوسانات اخیر) نشان میدهد که قیمت جهانی طلا طی شش ماهه اخیر حداقل صعود ۴۰۰ دلاری داشته است؛ انتشار داده های ضعیف از اقتصاد آمریکا و تضعیف شاخص جهانی دلار در اثر این اطلاعات، یکی از با اهمیت ترین عوامل جهش بهای طلا در بازارهای جهانی بوده است.


نکته قابل توجه این است که رکوردشکنی های پی درپی بهای جهانی طلا، بازار داخلی کشورها را نیز تحت تاثیر قرار داده و کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و نخواهد بود؛ بطور واضح مشخص است در شرایطی که از شروع سال ۱۴۰۲، بازار سکه و طلای داخلی کشور از رونق خاصی برخوردار نبود و متاسفانه صنف طلا و جواهر کشور را به رکودی غیرقابل باور و دور انتظار گرفتار کرده بود و از طرف دیگر در بازه ای طولانی نرخ ارز توسط بانک مرکزی کنترل می شد و در محدوده ای با نوسان طبیعی، بازی می کرد، شاهد روند صعودی قیمت طلا و جواهر در بازار داخل بودیم.
قطع به یقین نوسانات قابل توجه اونس جهانی طلا، بازار طلایی کشور را هم تحت تاثیر قرار داده است و عمده دلیل نوسانات بازار سکه و طلای کشور بشمار می رود. در حقیقت می توان گفت رکوردشکنی های اخیر اونس جهانی از علل اصلی افزایش قیمت سکه و طلا بوده که باعث شده سکه طرح جدید مرزهای ۳۰ میلیون تومان را در اسفند ماه و حال ۴۰ میلیون تومان را در بازار رد کند و به بالاترین قیمت خود در تاریخ قیمت سکه برسد. همین طور بهای هر گرم طلای ۱۸ عیار از کمتر از سه میلیون تومان در نیمه اسفند ماه حالا به سه میلیون و ۴۹۵ هزار تومان برسد.




منبع:

1403/01/17
15:09:15
5.0 / 5
376
تگهای خبر: بازار , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳
گل چرم