در گفت و گو با گل چرم عنوان شد
تامین بیش از ۹۰ درصد نیازهای مالی بنگاه ها از طرف بانک ها
گل چرم: مدیر پروژه روش های نوین تامین مالی صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک ضمن برشمردن مزایای «تأمین مالی جمعی»، اظهار داشت که در دنیا و ایران، بیش از 50 درصد واحدهای تولیدی کوچک و متوسط با محدودیت منابع مالی مواجهند و در ایران بیش از 90 درصد نیازهای مالی بنگاه ها از طرف بانکها و موسسات مالی تامین می شود.
کتایون ولی زاده در گفت و گو با ایسنا، اظهار داشت: در دنیا و ایران، بیش از ۵۰ درصد واحدهای تولیدی کوچک و متوسط با محدودیت منابع مالی هم در بخش ایجادی و هم در بخش سرمایه در گردش مواجهند. همین طور در ایران بیش از ۹۰ درصد نیازهای مالی بنگاه ها از طرف بانکها و موسسات مالی تامین می شود که باتوجه به محدودیت این نوع منابع خصوصاً در سالهای اخیر، روش های نوین همانند «تأمین مالی جمعی» شکل گرفته است. صندوق به عنوان نهاد حامی صنایع کوچک، تصمیم گرفت که برای پشتیبانی از تولیدات صنایع کوچک، به عنوان رکن ضامن به این حوزه ورود کند.
وی ادامه داد: طبق استعلامات انجام شده از «اتحادیه صندوق های ضمانت بنگاه های کوچک و متوسط دنیا» (AECM)، فقط یک صندوق ضمانت آن هم در بلژیک این نوع ضمانت نامه را صادر می کند و صندوق ما به صورتی در این زمینه جزو صندوق های دولتی پیشگام خصوصاً در منطقه خاورمیانه است.
مدیر پروژه روش های نوین تامین مالی صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک درباب مفهوم و اصول «تأمین مالی جمعی» اظهار داشت: «تأمین مالی جمعی» (Crowdfunding) که در بعضی منابع «سرمایه گذاری جمعی» نیز نامیده شود، به تامین وجوه نقدی مورد نیاز یک کسب وکار و یا موسسه برای شروع یا ادامه یک فعالیت یا یک پروژه گفته می شود. در این روش تامین مالی که انواع مختلفی نیز دارد، سرمایه موردنیاز از تعداد بسیار زیادی از سرمایه گذاران جمع آوری می شود و در ازای آن سود نقدی، سهام یا هر نوع پاداش دیگری پرداخت می شود.
بگفته وی علاوه بر کسب و کارهای کوچک و متوسط (SME)، استارتاپ ها، طرح های دانش بنیان، طرح های حوزه زیست فناوری، نانو، فناوری مالی، اینترنت اشیاء، سخت افزار، بازی و سرگرمی، محتوا، آموزش، خدمات کسب وکار، خدمات شهری، گردشگری، محیط زیست، پزشکی و سلامت نیز می توانند بوسیله پلت فرم های «تأمین مالی جمعی» سرمایه جذب کنند. این روش، یک روش جایگزین بسیار مناسب بجای گرفتن تسهیلات از بانکها و موسسات مالی و اعتباری است.
وی ادامه داد: روش های مختلفی برای «تأمین مالی جمعی» وجود دارد، اما در ایران مهمترین روش «تأمین مالی جمعی برمبنای بدهی» است، بدین معنا که سرمایه گذاران در قالب وام دهنده، مبلغی را در اختیار سرمایه پذیر می گذارند و در ازای آن سود دریافت می کنند. در آخر مدت قرارداد نیز، صاحب کسب وکار، کل مبلغ را به سرمایه گذاران عودت می دهد. باوجود آنکه بطور معمول نرخ سود حاصل از این نوع تامین مالی نسبت به نرخ سود بانکها بالاتر است، اما سرعت عمل و خاصیت های خاص آن سبب مطلوبیت آن برای تعدادی از سرمایه پذیران شده است.
ولی زاده در ادامه اظهار داشت: از دیدگاه سرمایه گذاران نیز بطور معمول ریسک آن کمی بالاتر از سپرده گذاری در بانکها و صندوق های با درآمد ثابت است، ولی بواسطه نرخ بالای سود آن (بین ۳۰ الی ۴۰ درصد) برای سرمایه گذاران از جذابیت لازم برخوردار است؛ خصوصاً در مواردی که ضمانت نامه یک صندوق همچون صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک و یا یک بانک برگشت اصل سرمایه را تضمین کرده باشد.
بگفته این مقام مسئول، صندوق ضمانت سرمایه گذاری صنایع کوچک از سال گذشته، بواسطه سیاست انقباضی بانکها در ارائه تسهیلات و رسالت خود در کمک به صنایع کوچک در تامین مالی طرح ها، مبادرت به مطالعات کارشناسی و مذاکره با فعالان بازار سرمایه خصوصاً «سکوهای تامین مالی جمعی» و همین طور فرابورس کرده است. بعد از آن جنبه های مختلف این نوع تامین مالی و ریسک های آن مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت ضمانت نامه جدیدی با عنوان «ضمانت نامه تامین مالی جمعی» که شباهت زیادی با ضمانت نامه اعتباری سنتی صندوق دارد، طراحی شد. با کمک این نوع ضمانت نامه، صنایع کوچک می توانند برای سرمایه در گردش مورد نیاز خود، مبادرت به تامین مالی بوسیله سکوهای تامین مالی جمعی به پشتوانه ضمانت نامه های صندوق کنند.
وی همین طور هدایت سرمایه های خرد و غیرمولد به سمت تولید و رفع نیاز صنایع کوچک به تامین مالی؛ دریافت سود بالای ۳۰ درصد از طرف سرمایه گذار و اطمینان به بازگشت اصل سرمایه خود در آخر مدت قرارداد به پشتوانه ضمانت نامه صندوق؛ دسترسی سریع واحد تولیدی به منابع مالی موردنیاز و عدم نیاز به رعایت الزامات سخت گیرانه بانکها خصوصا در مواردی که تمام حد اعتباری بنگاه نزد بانکش مورد استفاده قرار گرفته است؛بازاریابی و برندینگ واحد تولیدی بواسطه مطرح شدن طرح تولیدی بوسیله سکو و حمایت صندوق؛ استفاده از خردجمعی بابت ارزیابی طرح ها و ایجاد شفافیت در عملکرد؛ توسعه بازار تامین مالی کشور باتوجه به نیازهای تامین مالی واحدهای تولیدی منتج از سیاست های انقباضی بانکها و تورم موجود را همچون مزایای تامین مالی جمعی به پشتوانه ضمانت نامه صندوق عنوان نمود.
بگفته مدیر پروژه روش های نوین تامین مالی طراحی این نوع ضمانت نامه در قالب تیم پروژه «روش های تامین مالی جدید» در صندوق با حمایت مدیریت ارشد و همکاران از واحدهای مختلف طی مدت زمان بیش از شش ماه صورت گرفت و نخستین «ضمانت نامه تامین مالی جمعی» برای تامین مالی سرمایه در گردش یک واحد تولیدی صورت گرفت و به زودی این طرح برای جمع آوری سرمایه به روی سکو خواهد رفت. دومین طرح نیز بررسی شده و صدور ضمانت نامه آن در دست اقدام است. صندوق آمادگی دارد تا واحدهای تولیدی توانمند را به سکوهای تامین مالی جمعی معرفی نماید و بدین ترتیب، ضمن کمک به واحدهای صنعتی برای تامین مالی، با صدور ضمانت نامه، موجبات اطمینان خاطر سرمایه گذاران از بازگشت سرمایه خودرا نیز فراهم آورد.
منبع: golcharm.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب